Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Image

Modaal Inkomen Een Diepgaande Verkenning Van Het Gemiddelde Inkomen In Nederland


Modaal Inkomen

Modaal Inkomen: Een diepgaande verkenning van het gemiddelde inkomen in Nederland

Wat is het modaal inkomen?

Het modaal inkomen is het meest voorkomende inkomen in een bepaalde populatie. In Nederland wordt het modaal inkomen berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en geeft het mediane inkomen weer van alle personen van 15 jaar en ouder.

Hoe wordt het modaal inkomen berekend?

Het CBS berekent het modaal inkomen op basis van gegevens uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB). De EBB is een jaarlijkse enquête die wordt afgenomen onder een steekproef van de Nederlandse bevolking. In de EBB wordt onder andere gevraagd naar het inkomen uit werk en uitkeringen.

Modaal inkomen in Nederland

In 2023 bedroeg het modaal inkomen in Nederland € 38.000 bruto per jaar. Dit betekent dat de helft van de Nederlandse bevolking meer verdient dan € 38.000 per jaar en de andere helft minder.

Verschillen in modaal inkomen

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het modaal inkomen, zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en beroep.

  • Leeftijd: Het modaal inkomen neemt over het algemeen toe met de leeftijd, tot ongeveer 45 jaar. Daarna neemt het modaal inkomen weer af.
  • Geslacht: Vrouwen verdienen over het algemeen minder dan mannen. In 2023 bedroeg het modaal inkomen voor vrouwen € 36.000 bruto per jaar, terwijl het modaal inkomen voor mannen € 40.000 bruto per jaar bedroeg.
  • Opleidingsniveau: Personen met een hoger opleidingsniveau verdienen over het algemeen meer dan personen met een lager opleidingsniveau.
  • Beroep: Het modaal inkomen verschilt per beroep. Zo verdienen artsen en advocaten over het algemeen meer dan bijvoorbeeld caissières en schoonmakers.

Belang van het modaal inkomen

Het modaal inkomen is een belangrijke indicator voor de economische situatie in Nederland. Het geeft aan hoeveel mensen een bepaald inkomen verdienen en kan worden gebruikt om de inkomensongelijkheid te meten. Daarnaast wordt het modaal inkomen gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het bepalen van de hoogte van uitkeringen en toeslagen.


Comments